Is biologisch vlees diervriendelijk?

De leefomstandigheden van dieren die biologisch gehouden worden zijn vele malen beter dan die in de vee-industrie. De dieren beschikken over meer leefruimte, mogen naar buiten en ingrepen zoals het afknippen van staarten is verboden. Medicijnen als antibiotica worden alleen gebruikt indien het echt nodig is. Daarnaast krijgen de dieren voer dat geschikt is voor ze, dus geen gemodificeerde soja- of maissoorten. Ook wordt er door de boeren rekening gehouden met het milieu. In plaats van kunstmest te gebruiken, zetten de veehouders de natuurlijke mest in om voedergewassen te kweken. Een overschot aan mest is hierdoor verleden tijd.

Wijze van slachten

Een ander belangrijk aspect is de manier waarop de dieren geslacht worden. In de bio industrie worden ze geslacht op een humane wijze. Dit houdt in dat de dieren zo stressvrij en pijnloos mogelijk worden omgebracht. Dit is van belang voor het kwaliteit van het vlees en uit respect voor het dier. In de wet staat dat het dier verdoofd moet zijn voordat de slachting plaatsvindt. Het verdoven moet ook zo min mogelijk stress en pijn veroorzaken. De slachting gebeurt in twee stappen. Als eerst de verdoving, gevolgd door een snee die men aanbrengt in de halsslagader. Dit is een respectvolle en pijnloze dood.

Biologisch vlees kopen

Goed biologisch vlees is zowel in diverse winkels als online te koop. Steeds meer supermarkten bieden een ruim assortiment biologisch vlees. Dit is te herkennen aan de keurmerken op de verpakking. Let op het ‘groene blaadje’, het bekende Europese keurmerk. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat het vlees aan strikte voorwaarden voldoet. Vegafit biedt tevens een groot aanbod biologische vervangers van vlees op geheel plantaardige basis. Bekijk onze producten hier.


Neem contact met ons op

Gemakkelijk & snel antwoord