Gehaktschijf met appel en ui op stamp van zoete aardappel, pastinaak en andijvie

Recept en foto door Erik te Velthuis, chef-kok topsportcentrum Papendal.

Voor 2 personen, 25 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

– 2 stuks Vegafit Gehaktschijf

– 500 gram zoete aardappel, in blokjes van 2cm

– 150 gram pastinaak, geschild en in kleine blokjes

– 2 rode uien, in halve ringen

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of -geperst

– 1 grote appel (bijv. goudreinet), met schil in 8 parten

– 200 gram andijvie, fijngesneden en gewassen

– Olijfolie

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C. Zet de zoete aardappel met pastinaak in een pan met 200ml koud water op het vuur met de deksel op de pan. Breng aan de kook en laat 15 à 20 min. zachtjes doorkoken met deksel schuin op de pan. Snijd ondertussen de 8 appel parten nogmaals in de lengte door tot 16 partjes. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak de gehaktschijven om en om bruin en leg ze in een ovenschaaltje. Bak de helft van de appelpartjes kort om en om en haal uit de pan. Bak in dezelfde pan de rode ui ringen en knoflook een paar minuten op middelhoog vuur. Verdeel de gebakken ui en knoflook over de beide gehaktschijven. Leg de appelparten in een waaier op de twee gehaktschijven. Plaats dit in de oven gedurende de rest van de kooktijd. Snijd de overgebleven appelparten in kleine stukjes. Als goed is hoef je de zoete aardappel/pastinaak niet meer af te gieten, stamp de massa met de stamppotstamper. Meng de andijvie en de appelstukjes door de stamp. Verdeel de stamp over twee borden met daarop de beide gehaktschijven met rode ui en appel.