Vegan “beef” wellington met paddenstoelen

Ingrediënten
voor 4 personen

  • 1 rol vegan bladerdeeg
  • 325g gemengde paddenstoelen
  • ½ rode paprika
  • Verse Italiaanse kruidenmix (tijm, salie, rozemarijn, oregano)
  • 2 el Balsamico-crème
  • 1 el Sojasaus
  • 1 tl agavesiroop
  • 2 pakjes Vegafit Gehaktschijf
  • 2 rode uien – in halve maantjes
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper

Rode wijn saus

  • 30 gram bakken en braden margarine
  • 2 sjalotjes – gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm en 2 takjes salie uit de Italiaanse kruidenmix
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn, snijd de paprika in blokjes en snijd de paddenstoelen in plakjes.
  2. Ris de tijm en oregano van de takjes, hak de rozemarijn naaldjes fijn en scheur de salie grof.
  3. Verwarm 1 el olijfolie in een pan en bak hierin de uien 5 minuten op middel-laag vuur. Voeg de paddenstoelen, paprika, knoflook, tijm, rozemarijn, salie, sojasaus en balsamico-crème toe en laat nog eens 5 minuten sudderen tot het meeste vocht verdampt is. Laat het mengsel afkoelen en breng op smaak met peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg uit. Als je de wellington wil versieren, dan kun je nu een deel van het deeg afsnijden (van de onderkant) en apart leggen.
  5. Verspreid de helft van het paddenstoelen-mengsel over het midden (in de breedte) van het bladerdeeg. Leg vervolgens de gehaktschijven er liggend op. Verdeel de rest van het paddenstoelen-mengsel over de gehaktschijven.
  6. Vouw de zijkanten een paar centimeter naar het midden en druk licht aan, sla de boven- en onderkant ook om. Draai dan voorzichtig de wellington om, zodat de naad aan de onderkant zit.
  7. Kerf de wellington diagonaal in, zodat het vocht kan ontsnappen tijdens het bakken.
  8. Optioneel: maak met het achtergehouden deeg vormpjes (blaadjes, sterretjes, kerstmannen ;-)). Dit kun je doen met een vormpje voor koekjes of je maakt er zelf iets moois van. Leg de vormpjes op de bovenkant van de wellington en druk ze licht aan.
  9. Meng 1 el olijfolie en agavesiroop met elkaar. Smeer de bovenkant van de wellington hiermee in met behulp van een kwast. Bak de wellington 30-40 min. in de oven tot hij goudbruin is.
  10. Maak ondertussen de rode wijn saus: smelt de margarine en fruit daarin de sjalotjes en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en roer flink door elkaar. Voeg de kruiden toe en overgiet met de rode wijn. Laat even inkoken tot de alcohol verdampt is. Giet de bouillon erbij en laat verder inkoken tot de gewenste dikte is bereikt. Giet de saus door een zeef.

Snijd de wellington in plakken en serveer met de rode wijn saus. Lekker met aardappeltjes uit de oven en gegrilde groente.

Eet smakelijk!