Vegan buddha bowl met pompoen en gehaktschijf

Recept en foto door Manon van Berkel van Healthy Foodie Manon (www.healthyfoodiemanon.com).

Door veganisten wordt jaarlijks op 1 november de ‘Wereld Veganisme Dag’ (World Vegan Day) gevierd. De dag werd in 1994 opgericht door Donald Watson en Elsie Shrigley omdat zij het belangrijk vonden om het verschil tussen geen vlees eten en helemaal geen dierlijke producten te eten onder de aandacht te brengen. Deze World Vegan Day groeide uit tot World Vegan Week en is inmiddels uitgegroeid tot World Vegan Month. Het doel van World Vegan Month is om mensen te inspireren meer plantaardig te eten. Voor zowel je eigen gezondheid als voor de dieren en het milieu.

Om je alvast wat inspiratie te geven maakte Manon een heerlijke buddha bowl met pompoen en plantaardige gehaktschijf.

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 1/2 fles pompoen, geschild en in blokjes gesneden, of gebruik kant en klare pompoenblokjes
  • 1 pak Vegafit gehaktschijven in blokjes gesneden
  • 100 gram ongekookte zilvervliesrijst, 1 minuutje of rijstbuiltje
  • 1/2 gele en rode paprika, in reepjes of blokjes gesneden
  • 2 mini avocado’s, in reepjes of blokjes gesneden
  • 2 flinke EL rode bieten hummus
  • snufje groentebouillon poeder
  • Kokosolie om in te bakken

Extra:

  • 2 EL extra vierge olijfolie
  • Optioneel: sesamzaadjes en romaine sla
  • Snufje zwarte peper

Zo maak je de buddha bowl met pompoen en plantaardige gehaktschijf:

Zet water met het snufje bouillon poeder op en kook de pompoenblokjes in 5-8 minuten gaar. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en verwarm een koekenpan met wat kokosolie en bak de blokjes gehaktschijf rondom goudbruin.

Verdeel wat bladeren Romaine sla over de borden en maak ze op zoals op de foto. Bestrooi de pompoen met wat peper en sesamzaadjes en drizzle de olijfolie erover.